RO | EN
 
foto vin Crama Oprișor CUPOLA SANCTIS SFÂNTUL NICOLAE
CUPOLA SANCTIS
SFÂNTUL NICOLAE

Are cea mai mare trecere la copii, date fiind darurile primite la fiecare 6 decembrie. Spun vieţile sfinţilor că, încă de când s-a născut, Nicolae mai întâi a postit, şi abia apoi a mâncat, şi că postul sfânt l-a ţinut în fiecare miercuri şi vineri, mâncând o singură dată în acele zile de la pieptul mamei sale. Imediat după naştere, în baie fiind, Nicolae a stat trei ceasuri în picioare, spre a cinsti Sfânta Treime.

Născut, ca mulţi alţi sfinţi întemeietori ai creştinismului, în anii de prigoană ai lui Diocleţian şi Maximilian, a dus o viaţă pustnicească, propovăduind credinţa dreaptă. Sfântul Nicolae rămâne simbolul absolut al dăruirii, binefacerii şi sprijinului dat celor care fac bine.

Obiceiul facerii de cadouri de ziua Sfântului Nicolae vine de la o întâmplare veche. Zice-se că era un om foarte sărac care avea trei fete frumoase. S-a gândit să-şi necinstească viaţa şi casa, dându-şi fetele spre desfrânare. Dumnezeu i-a arătat lui Nicolae curăţenia în care trăise omul până atunci şi primejdia care-l pândea. Nicolae se hotărî să-l ajute pe sărac, însă nu a vrut să fie văzut sau să se ştie de unde vine ajutorul. S-a furişat în toiul nopţii şi a aruncat în casa omului o pungă de galbeni, salvându-l şi de la sărăcie, şi de la căderea în păcat.

Este sărbătorit în 6 decembrie.

 

CULOARE
Rubiniu intens
MIROS
Vișine, prune uscate, ciocolată
GUST
Prietenos, suplu, fără asperități; 14% vol.
ASOCIERI
Porc în caramel
© Ciprian Paleologu