RO | EN
 
foto vin Crama Oprișor CUPOLA SANCTIS SFÂNTUL NICOLAE
CUPOLA SANCTIS
SFÂNTUL NICOLAE

Are cea mai mare trecere la copii, date fiind darurile primite la fiecare 6 decembrie. Născut, ca mulţi alţi sfinţi întemeietori ai creştinismului, în anii de prigoană ai lui Diocleţian şi Maximian, a dus o viaţă pustnicească, propovăduind credinţa dreaptă.

 Sfântul Nicolae rămâne simbolul absolut al dăruirii, binefacerii şi sprijinului dat celor aflaţi în nevoie.

Obiceiul facerii de cadouri de ziua Sfântului Nicolae vine de la o întâmplare veche. Zice-se că era un om foarte sărac care avea trei fete frumoase. S-a gândit să-şi necinstească viaţa şi casa, dându-şi fetele spre desfrânare. Dumnezeu i-a arătat lui Nicolae curăţenia în care trăise omul până atunci şi primejdia care-l pândea. Nicolae se hotărî să-l ajute pe sărac, însă nu a vrut să fie văzut sau să se ştie de unde vine ajutorul. S-a furişat în toiul nopţii şi a aruncat în casa omului o pungă de galbeni, salvându-l şi de la sărăcie, şi de la căderea în păcat.
Este sărbătorit în 6 decembrie.

Sfântul Nicolae este un cupaj de Cabernet Sauvignon și Merlot, care dezvoltă îndrăzneț note de condimente, prune uscate, ciocolată și accente fructe de pădure, condiment, vanilie și unt. Dens și catifelat, cu taninuri plăcute și elegante, vinul are o structură prietenoasă dar și o profunzime ce te adâncește până la senzația de condiment și lemn. Structura lui indică faptul că vinul are un bun potențial de evoluție și de învechire.

CULOARE
Rubiniu intens
MIROS
Vișine, prune uscate, ciocolată
GUST
Prietenos, suplu, fără asperități; 14% vol.
ASOCIERI
Porc în caramel
© Ciprian Paleologu