RO | EN
 
foto vin Crama Oprișor CUPOLA SANCTIS SFÂNTUL IOAN
CUPOLA SANCTIS
SFÂNTUL IOAN

Anunţat de Înger şi cu puterea de a-şi umple de har sfânt mama încă din pântece, Ioan Botezătorul este cel mai iubit şi mai sărbătorit sfânt al creştinătăţii. Naşterea sa a fost aproape o vestire a ce avea să vină. A fost primul care a propovăduit înfrânarea şi care a anunţat sosirea Mântuitorului şi le-a cerut celor care veneau să se boteze să se pregătească, pentru că împărăţia lui Dumnezeu se apropie. Puterea lui Ioan era atât de mare, încât, de teama poporului, Irod nu a cutezat să-l ucidă nici când a fost mustrat aspru, în văzul lumii, pentru traiul desfrânat cu Irodiada, soaţa fratelui său, Filip. Zilele lui Ioan s-au petrecut multă vreme în temniţă, până când, la sărbătoarea naşterii lui Irod, regele, impresionat de dansul fiicei Irodiadei, i-a promis acesteia împlinirea oricărei dorinţe. Sfătuită de mamă, ea i-a cerut capul lui Ioan Botezătorul. Şi astfel s-au sfârşit zilele primului om care l-a recunoscut pe Isus drept „Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii”. 

Este cinstit de nu mai puţin de trei ori peste an: în ziua naşterii sale, 24 iunie, în ziua în care l-a botezat pe Domnul, 7 ianuarie, şi în ziua Tăierii Capului, 29 august, zi de post şi rugăciune.

Sfântul Ioan este un cupaj de Cabernet Sauvignon și Merlot, care dezvoltă îndrăzneț note de condimente, prune uscate, ciocolată și accente fructe de pădure, condiment, vanilie și unt. Dens și catifelat, cu taninuri plăcute și elegante, vinul are o structură prietenoasă dar și o profunzime ce te adâncește până la senzația de condiment și lemn. Structura lui indică faptul că vinul are un bun potențial de evoluție și de învechire.

 

CULOARE
Rubiniu intens
MIROS
Vișine, prune uscate, ciocolată
GUST
Prietenos, suplu, fără asperități;
14 % vol
ASOCIERI
Porc in caramel
© Ciprian Paleologu