RO | EN
 
CABERNET SAUVIGNON

Chiar cele mai complicate lucruri îşi găsesc uneori expresia într-un cuvânt, într-o culoare, gest, pas, zâmbet, uitare. Cel de-a treilea element fundamental al Oprişorului este cel mai simplu şi mai greu de explicat: pământul. Văzut zi de zi, lucrat când şi când până la epuizare, clocotit până la insuportabil şi îngheţat de nici vârful de cazma nu-l poate pătrunde, recipient pentru tributul nesfârşit de sudoare, pământul devine într-atât o parte a vieţii de zi cu zi, încât, fără să simţi, se face invizibil. Şi totuşi, acest pământ dă înapoi mult. Totul e să iei aminte, să ai ochi să vezi cât de nemăsurat se întoarce din pământ. Rege al viei, rege al vinurilor, Cabernet-ul este piatra de hotar a Oprişorului, produsul de excepţie al cramei, aşa cum Braşovul se mândreşte cu Biserica Neagră, iar Parisul, cu Turnul Eiffel.

Între cele trei vinuri complexe ce fac apel la minte şi inimă se numără, desigur, şi un Cabernet Sauvignon. Jenant de simplu, ar putea veni, de undeva, reproşul. Dar nimic nu e simplu! Sunt şase vinuri cu timpi de maturare diferiţi, butoaie diferite, mai vechi sau mai noi, din struguri culeşi în zone diferite ale podgoriei, fiecare vin fiind lucrat până la expresia maximă. Asamblarea în acelaşi vin înseamnă, la fel ca la cele mai complicate cupaje, alchimie, talent, dragoste, muncă şi, mai presus decât orice: înţelegerea locului. 

 

© Ciprian Paleologu