RO | EN
 
foto vin Crama Oprișor NENUMITA
NENUMITA

A doua linie născută din colaborarea dintre Crama Oprişor şi Ciprian Paleologu a fost un dublu experiment, şi am constatat bucuroşi că mulţi dintre iubitorii vinului l-au acceptat fără ezitare. Pe de o parte, NENUMITA nu are o „poveste” fixă, prestabilită. Ciprian Paleologu a creat trei personaje – Femeia, Copilul şi Fiara –, cărora le-a dat drumul în lume, în patru ipostaze diferite, pentru ca oricine le întâlneşte să le scrie povestea. Dacă Adam s-a pus deasupra necuvântătoarelor dându-le nume (căpătând, în consecinţă, un ascendent asupra lor), cele trei personaje rămân generice. Sunt ingredientele care, prin universalitate, rescriu basmele lumii, fără a arăta cu degetul spre vreunul.

Pe de altă parte, libertatea celui care ajunge în posesia cutiei cu patru etichete nu stă doar în dreptul (obligaţia) de a-i scrie povestea, ci şi în posibilitatea de a-i da un nume. NENUMITA este mai mult decât un joc, este cererea cuvântului sacru, a parolei care delimitează lumea sensibilă (cognoscibilă prin simţuri) de cea a fantasmei, a mitului, a nostalgiei timpurilor în care oamenii trăiau în şi din basm. NENUMITA creează reflexul de a da nume, iar „a da nume” înseamnă a face distincţie, a separa, a compara, a da viaţă. A imagina un nume pentru acest vin se poate traduce prin a ţi-l apropia şi asocia. Adică, a descoperi un dialog între sine, profunzimile şi expresiile acestei poţiuni magice, lăsându-te pradă energiilor pe care mitul le descătuşează.

Esenţa experimentului este rezumată în certificatul de autenticitate ce însoţeşte fiecare cutie NENUMITA astfel: „Tot ce vei gândi despre minunăţiile din cutie este de nepus la îndoială, este de împărtăşit cu persoane apropiate şi, mai ales, este de păstrat cu sfinţenie. […] Citeşte cu atenţie poveştile de pe etichete, încearcă să le înţelegi, să iei parte la ele, să fii, pe rând, Fiara, Copilul, Femeia...” 

 



© Ciprian Paleologu