RO | EN
 
foto vin Crama Oprișor DETALIU
DETALIU

 Lansată la început de primăvară, cutia DETALIU reprezintă o ediție specială ce conține două vinuri dulci: Pinot Noir 2011 și Chardonnay 2012.

Semnând vinurile DETALIU, enologul Veronica Gheorghiu le-a imprimat feminitate, prețiozitate și subtilitate. Fiecare soi este limitat la 2539 de sticle. E tichetele reproduc picturi semnate de artistul vizual Traian Boldea.

DETALIU este un vin creat special pentru plăcerea de a gusta şi descoperi cele mai complexe enigme ale vinului dulce. Prin DETALIU asociem vinurile dulci nu numai deliciului desertului, ci şi rafinamentului aperitivului, alt moment tradițional al mesei.

Un DETALIU poate schimba viața. Când reușim să descifrăm taina amănuntului, licărul ascuns primei priviri, delicatețea texturilor abia bănuite, nu ne rămâne decât să ne lăsăm în voia imaginației și să descoperim o lume cu totul şi cu totul ALTFEL.

Acesta este vinul DETALIU – un vin ALTFEL.

Născut din struguri supracopți, vinul dezvăluie o culoare galben-pai strălucitor. Olfactiv, aromele sugerează o combinație inedită de nuanțe din fructe de vară, mango şi pepene galben, completată discret cu pere coapte. Gustul acestui vin iese din tipare: deși foarte dulce, dă senzația de prospețime, cucerește. Își păstrează tinerețea și grația prin echilibrul gustativ și armonia creată între zahărul rezidual, aciditate și corpolenţă. Postgustul amintește de fagurele abia scos din stup, dominat de persistența nectarului florilor de august.

Culeși târziu, strugurii din soiul Pinot Noir 2011 oferă un vin dulce și savuros. Culoarea specifică maturării depline a fructului este roșu-intens cu tente violacee străvezii. Arome de intensitate medie, tipice și bine reprezentate, de vișine negre confiate și curmale, dominate de nuanțe sobre de piele tăbăcită și talpă de pâine. Alcoolul îi conferă o tentă mineral-calcaroasă. Gustul dens, dulce/licoros/lipicios – de curmale, gem de prune și cafea neagră – este echilibrat de o aciditate vie, cu impulsuri vegetale, care dă postgustului echilibru și profunzime. Atrage prin densitate și complexitate aromatică, evoluția gustativă având un parcurs exotic. Un vin cu personalitate multiplă, datorată combinației dintre notele dulci vioaie și cele sobre, de piele și condimente.© Ciprian Paleologu