Description: Cristian Boerean
Cunoscator experimentat al celor mai diverse bucatarii internationale si in egala masura al vinurilor de calitate, autor al blogului culinar de la www.vinul.ro, Cristian Boerean va prezinta rubrica de asortare de vinuri cu mancare.
Imbinarea dintre vin si mâncare a fost, pentru gurmanzi, mereu o provocare incitanta. Ce vin sa servim la un anume fel de mancare pregatit, de ce nu, cu mirodenii exotice? Face accesul din ce in ce mai usor la bucataria internationala cu bogatia ei de mirodenii exotice alegerea vinului potrivit o sarcina tot mai grea? Desigur nu!
Pentru mine exista o regula generala infailibila si anume asocierea vinurilor cu mancarurile din aceleasi zone geografice, de exemplu:
La bucataria high-tech din Franta, se potrivesc vinurile frantuzesti (Bordeaux, Bougogne) acestea se potrivesc de minune la sosurile sofisticate iar vinurile albe, dulci sunt un insotitor potrivit pentru foie gras au Roquefort.
Vinurile rosii italienesti sunt partenerul ideal pentru pastele cu sosuri de rosii, pentru delicatesele din carne: prosciuto crudo, bresaola, inegalabilele mezeluri iar vinurile albe, s-au nascut pentru a fi partenerele fructelor de mare si a pestelui.
Vinurile rosii din Australia sunt un insotitor perfect pentru preparatele din carne de oaie iar cele din America de Sud (Chile, Argentina) pentru faimoasele assado sau steak-uri din carne de vita … si lista nu este nici pe departe completa !
Facand un pas mai departe, putem, prin incercari repetate si cu rabdare, sa descoperim noi si noi posibilitati de imbinare aronioasa intre vinuri si mancare. Provocarile sunt la tot pasul.

 

Cabernet Sauvignon/Chardonnay - Pun in valoare condimentele dulci si aromate: busuioc, creveti uscati, susan, cilantro (frunze de coriandru), ciuperci negre uscate, soia, 5 arome

 

Description: Busuioc

Description: Creveti uscati

Description: Susan

Description: Cilantro (frunze de coriandru)

Description: Ciuperci negre uscate

Description: Sos de soia

Description: 5 arome

 

Merlot/Riesling - Echilibreaza aromele condimentelor patrunzatoare si picante: ginger, anason, scortisoara, pimento

 

Description: Ghimbir

Description: Anason

Description: Scortisoara

Description: Pimento (ienibahar)

 

Syrah / Sauvignon Blanc - Potolesc focul condimentelor iuti si foarte iuti: chili, lemongrass, usturoi, curry, piper alb, hrean/wasabi, menta, scortisoara

 

Description: Chili

Description: Lemongrass

Description: Usturoi

Description: Curry

Description: Piper alb

Description: Hrean/Wasabi

Description: Menta

Description: Scortisoara

 

Rose - Se armonizeaza cu aromele si iuteala diverselor condimente folosite mai ales in bucatariile asiatice si fusion: ginger, lemongrass, oregano, piper alb, piper verde, herbes de Provence

 

Description: Ghimbir

Description: Lemongrass

Description: Oregano

Description: Piper alb

Description: Piper verde

Description: Herbes de Provence

 

Spumant / Sampanie

 

 

Cabernet Sauvignon
Chardonnay

Merlot
Riesling

Syrah
Sauvignon Blanc

Rose

5 arome

     

anason

 

   

busuioc

     

chili

   

 

cilantro

     

ciuperci negre uscate

     

creveti uscati

     

curry

   

 

ginger

 

 

herbes de Provence

     

hrean/wasabi

   

 

lemongrass

   

oregano

     

pimento

 

   

piper alb

   

piper verde

     

scortisoara

 

   

soya

     

susan

     

usturoi

   

 

arpagic chinezesc