Cunoscator experimentat al celor mai diverse bucatarii internationale si in egala masura al vinurilor de calitate, autor al blogului culinar de la www.vinul.ro, Cristian Boerean va prezinta rubrica de asortare de vinuri cu mancare.
Imbinarea dintre vin si mâncare a fost, pentru gurmanzi, mereu o provocare incitanta. Ce vin sa servim la un anume fel de mancare pregatit, de ce nu, cu mirodenii exotice? Face accesul din ce in ce mai usor la bucataria internationala cu bogatia ei de mirodenii exotice alegerea vinului potrivit o sarcina tot mai grea? Desigur nu!
Pentru mine exista o regula generala infailibila si anume asocierea vinurilor cu mancarurile din aceleasi zone geografice, de exemplu:
La bucataria high-tech din Franta, se potrivesc vinurile frantuzesti (Bordeaux, Bougogne) acestea se potrivesc de minune la sosurile sofisticate iar vinurile albe, dulci sunt un insotitor potrivit pentru foie gras au Roquefort.
Vinurile rosii italienesti sunt partenerul ideal pentru pastele cu sosuri de rosii, pentru delicatesele din carne: prosciuto crudo, bresaola, inegalabilele mezeluri iar vinurile albe, s-au nascut pentru a fi partenerele fructelor de mare si a pestelui.
Vinurile rosii din Australia sunt un insotitor perfect pentru preparatele din carne de oaie iar cele din America de Sud (Chile, Argentina) pentru faimoasele assado sau steak-uri din carne de vita … si lista nu este nici pe departe completa !
Facand un pas mai departe, putem, prin incercari repetate si cu rabdare, sa descoperim noi si noi posibilitati de imbinare aronioasa intre vinuri si mancare. Provocarile sunt la tot pasul.

|
|
Cabernet Sauvignon/Chardonnay - Pun in valoare condimentele dulci si aromate: busuioc, creveti uscati, susan, cilantro (frunze de coriandru), ciuperci negre uscate, soia, 5 arome |
|
|

|
|
Merlot/Riesling - Echilibreaza aromele condimentelor patrunzatoare si picante: ginger, anason, scortisoara, pimento |
|
|

|
|
Syrah / Sauvignon Blanc - Potolesc focul condimentelor iuti si foarte iuti: chili, lemongrass, usturoi, curry, piper alb, hrean/wasabi, menta, scortisoara |
|
|

|
|
Rose - Se armonizeaza cu aromele si iuteala diverselor condimente folosite mai ales in bucatariile asiatice si fusion: ginger, lemongrass, oregano, piper alb, piper verde, herbes de Provence |
|
|

|
|
Spumant / Sampanie |
|
|
|
Cabernet Sauvignon
Chardonnay |
Merlot
Riesling |
Syrah
Sauvignon Blanc |
Rose |
5 arome |

|
|
|
|
anason |
|

|
|
|
busuioc |

|
|
|
|
chili |
|
|

|
|
cilantro |

|
|
|
|
ciuperci negre uscate |

|
|
|
|
creveti uscati |

|
|
|
|
curry |
|
|

|
|
ginger |
|

|
|

|
herbes de Provence |
|
|
|

|
hrean/wasabi |
|
|

|
|
lemongrass |
|
|

|

|
oregano |
|
|
|

|
pimento |
|

|
|
|
piper alb |
|
|

|

|
piper verde |
|
|
|

|
scortisoara |
|

|
|
|
soya |

|
|
|
|
susan |

|
|
|
|
usturoi |
|
|

|
|
arpagic chinezesc |
|
|

|
|
|