RO | EN
 

Poveștile încep, de obicei, cu „A fost odată ca niciodată...” Acest „odată” are pentru Crama Oprișor o latură documentară, dar și o notă reflexivă. Privirea înapoi nu este doar o ocheadă aruncată peste umăr, ci o mândră întoarcere în timp pentru a dezvălui oamenilor fundamentul pe care construim conceptele și valorile. 


Printre primele mențiuni scriptice ale locurilor unde se află Crama Oprișor, în raport cu bogăția pământului prielnic cultivării viei și producerii vinurilor de calitate, descoperim scrierile lui I.C. Filitti. Menționarea, încă din secolul al XV-lea, a moșiilor oltenești de pe Valea Drincei ca proprietăți ale boierilor olteni (printre ei, Neagoe Strahaianul) este continuată, după anul 1688, de preocuparea lui Constantin Brâncoveanu pentru pământurile din zonă, cunoscute pentru producția de vin de cea mai bună calitate.

„Grija lui Brâncoveanu de a se perpetua moștenirea urmașilor săi asupra întinselor moșii ce-i aduceau venituri fabuloase îl determină ca, la 13 august 1708, să emită un document prin care dădea fiului său Matei Brâncoveanu o parte din moșie, unde se specifică în mod deosebit viile care aparțineau de satele de pe Valea Drincei.” (Ion Danilescu, Monografia satului Drincea, Editura Alma, Galați, 2001)

Punte peste timp, alt tip de „boierie” face ca potențialul special al zonei Oprișor să își releve specificul și bogăția, pe care, în chip natural, Dumnezeu a așezat-o peste Oltenia. Investiția companiei germane Reh Kendermann pe malul stâng al Văii Drincei, pe rămăşiţele unei crame construite prin anii ’70, a fost noul început identitar. Firma are la origini istoria familiei Carl Reh care, în anii ’20 ai secolului trecut, a construit în Leiwen, pe Valea Moselei (S-V Germaniei), prima cramă, una dintre cele mai mari și mai moderne în epocă. În anii ’90, firma Reh Kendermann a devenit cel mai prestigios exportator de vinuri din Germania.

În august 1994 s-a înființat în România Compania Carl Reh Trading, cu menirea specifică de a selecta vinuri românești pentru piața internațională, iar în iunie 1997, divizia s-a stabilit la Oprișor, luând decizia de a produce vinuri proprii din struguri proveniți pe plantațiile existente pe atunci în podgoriile oltenești ale Mehedințiului.


În anul 1998, Carl Reh Trading devine Carl Reh Winery și, sub acest nume, îşi continuă activitatea de producător de vinuri românești pentru piața internațională construită de acționarul german.

Ca moment de reper, în ianuarie 2000, Carl Reh Winery a devenit proprietarul Cramei de la Oprișor. Pas cu pas, colinele și versanții ce formează „amfiteatrul” viticol al Golului Drincei au fost replantați cu viță-de-vie, acoperind o arie de 250 de hectare.

După anii în care întregul vin produs la Oprișor a fost dirijat exclusiv spre consumatorii internaționali, am ales deschiderea spre zona românească. În primăvara lui 2001, Carl Reh Winery a lansat pe piața autohtonă primele ediții ale brandurilor VAL DUNA și LA CETATE.

Anul 2008 a adus o schimbare de identitate importantă. Renumele Companiei Carl Reh Winery crescând, a sosit momentul ca brandul CRAMA OPRIȘOR să preia moștenirea și, în spiritul relației tată-fiu, s-o ducă mai departe, dezvoltând-o, cu precădere, spre valorile Olteniei Profunde.

 



© Ciprian Paleologu